19 Ağustos 2012 Pazar


Bayramların vaz geçilmezi ev yapımı likörler ve çikolatalar...

Şeker bayramlarında çikolata yanında likör ikram etmek, zarif bir eski İstanbul geleneği. 
En az çikolata ya da şekerlemeler kadar bayram ikramlarının bir vazgeçilmezi likör. Marketlerde yerli ve yabancı çeşitli markaların rengârenk birçok likörünü bulabilirsiniz ama bize  kalırsa ev yapımı likörlerin yeri başka. Bayramlarda çikolatanın yanında ikram edeceğiniz likörlerinizi kendiniz meyvelerin en olgun ve lezzetli olduğu zamanlarda yapabilirsiniz. İşte size süper bir nar likörü ve hazırlaması kolay bir çikolata tarifi… 
Nar likörü 
2 kg narş 750 gr şeker
500 ml saf alkolş10-15 adet karanfil
5 adet çubuk tarçın,1 litre su
Yapılışı: •     Narları ovalayarak yıkayın ve süzülmesi için süzgece alın. •    Tüm narları enine 2 parçaya bölün. Kabuğuna hafif çizik atıp elle bölmeniz gerekiyor. •     Parçaladığınız narları kavanoza yerleştirin. Üzerine alkolü, şekeri ve suyu ekleyin. •    Son olarak çubuk tarçınları ve karanfilleri koyarak kavanozun ağzını sıkıca kapatarak 1-2 dakika çalkalayın. •     Güneş görmeyen bir yere koyun, kavanozu 2 günde 1 çalkalayın. Yaklaşık 25 gün sonra şeker tamamen eridiğinde tülbentle süzerek servis yapın.(artık Kurban bayramına hazır olacak)

Yaprak çikolata 
250 gr Kahve Dünyası veya Ülker’in yemeklik (pişirme) çikolatası ,Bahçeden şeklini beğendiğiniz küçük yeşil yapraklar ( nane/adaçayı gibi )
•    Aldığınız çikolatayı küçük parçalara ayırın ve benmari usulü eritin.  •    Eriyen çikolatayı, yıkayıp kuruladığınız yaprakların üzerine bir fırça yardımı ile sürün.  •    Hepsini kurumaya bırakın. Kuruduktan sonrada aldığı şekil ile bir tabağa koyun. İsterseniz yapraklara ince bir fırça ile damar yapabilir, aralarına gül yaprakları ile süs de yapabilirsiniz.
 İşte bayram likörünüz ve çikolatanız hazır!

  (www.urbanlulu.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder